Een dag in Nadirkonyen…

PorridgeOm een uur of 5 ’s nachts (in de vroege ochtend)  wekt de watchmam (nachtwaker) de oudste jongens om te beginnen met de voorbereidingen voor de porridge, een waterige maïspap met suiker. Als dit klaar is, kunnen zij nog even slapen.

Ontbijten en naar school

Even na 6 uur komt de zon op en ontwaakt het centrum. Binnen een paar minuten is het van pikdonker, fel licht. De kinderen ruimen hun matten en laken op (maken hun bed op)  en trekken hun uniform aan. Tot het ontbijt ruimen ze het terrein op en vegende boel schoon. Om 7 uur, of als de watchman onverhoopt in slaap is gevallen, later, is het ontbijt. Om de beurt halen de kinderen hun bordje bij het uitgifteloket. Ondertussen arriveert de staf. Om 8 uur gaat de eerste bel en verzamelen de kinderen zich bij het resthouse, een centrale plaats op het terrein. Ze krijgen dan het programma van de dag te horen en eventueel andere mededelingen. Daarna gaan ze naar de klas.  Om de twee dagen zorgen twee kinderen bij toerbeurt voor het eten. Dit onder leiding van een staflid

Om 10.00 uur gaat de bel voor de pauze. Tot 10.30 uur kunnen de kinderen hun energie kwijt met spelen. Soms mogen ze voetballen of doet één van de leraren een spel, zoals estafetteloop. Overigens zijn de leraren zelf ook enthousiaste voetballers, ze spelen zelf ook mee. De kinderen vinden dat geweldig.

Lunch en siësta

Van 10.30 uur tot 12.30 uur volgt weer 2 uur les, waarna het tijd is voor de lunch. Voor de lunch kleden de kinderen zich weer om in hun gewone kleren. Elke week zorgen twee kinderen bij toerbeurt voor het eten. Zij kopen ook verse groente en zorgen dat alles na afloop weer netjes in de kast staat. Erg knap als je bedenkt dat ze soms nog maar 8 jaar oud zijn!

Slapen

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa de lunch, als de temperatuur dikwijls tot boven de 40 uit stijgt, is het tijd
voor de siësta. Dit duurt tot ongeveer 15.00 uur. DeSlapen uniformen komen weer
uit de kast voor het laatste lesuur van de dag. Vanaf 16.00 uur is het programma
per dag verschillend. Op donderdag is het wasdag en wassen de kinderen hun
kleren en laken. Vrijdagmiddag is discomiddag waarbij iedereen uit z’n dak gaat.

Samen spelen & zingen

De andere dagen wisselt het programma en voetballen de kinderen, spelen spelletjes of doen klusjes. Om 17.30 uur wordt er gezongen en gebeden waarna de kinderen zich wassen en het tijd is voor het avondeten. Het is ondertussen alweer donker geworden. Tot 20.30 uur zingen de kinderen of vertellen elkaar verhalen. Daarna komen de matten en lakens weer te voorschijn voor de nacht. In 2011 zijn 2 slaapzalen gebouwd, een voor de jongens en een voor de meisjes. Ze slapen dus nu stofvrij!

 

QUESTIONS

What is the title of this story?

The title of this story is_______________________________________

Who is the main character in this story?

The main character in this story is ____________________________