De uitnodiging

kind vuilnisbeltOm te achterhalen welke kinderen 24-uurs straatkinderen zijn, gaat een stafmedewerker van Nadirkonyen ’s nachts tussen 03.00 uur en 05.00 uur de straat op. De meeste  kinderen die alleen overdag op straat hangen of dingen verkopen zijn dan naar huis. Na het leggen van de eerste contact volgt er een bezoek aan de familie van het kind. Tijdens dat huisbezoek moet een zo goed mogelijk beeld worden gevormd over de thuissituatie.  Hoeveel hutten staan er op de compound, hoe is de familie samengesteld, is er iemand die de kost verdient, etc. Vaak is de situatie zodanig dat het kind er niet kan verblijven.

Vervolgens komt er een gesprek met het kind. Is het kind geïnteresseerd om op het project te komen, dan krijgt het een uitnodiging. Het is de nadrukkelijke bedoeling dat kinderen niet worden meegenomen, maar op eigen kracht komen, zodat Nadirkonyen zeker is van hun motivatie.

Op het centrum

Eenmaal op het centrum krijgen de kinderen de opdracht om zich goed te wassen, wordt hun haar kortgeknipt en krijgen ze nieuwe kleren. Ook wordt hun lengte en gewicht opgenomen en wordt het kind medisch onderzocht, dit aangezien sommigen ziek aankomen. Vervolgens gaat het kind naar de remedial teacher. Deze schat het onderwijs niveau van het kind in en bepaalt naar welke klas het kind in het centrum zal gaan.